donderdag 25 oktober 2012

Les 3


Deze les handelde vooral over het affect dat een werk teweeg brengt en hoe je aan de hand van de verschillende beeldaspecten dit affect kan verkrijgen. Onze groep kreeg een boek van René Magritte voorgeschoteld. We kozen ervoor om het werk 'Een geheimzinnige speler' te analyseren. We kwamen tot het besluit dat dit werk een zeer dromerige en afwezige indruk geeft. Dit komt vooral door het kleurgebruik en de zwarte achtergrond die op een soort oneindigheid wijst. Ook omdat het werk zo absurd is, lijkt het steeds meer alsof je droomt. Er zijn bepaalde zaken die naar voor springen omdat ze feller gekleurd zijn.


Dan krijgen we de opdracht om dit affect ook weer te geven maar dan met een clown als onderwerp.
We hadden de allereerste les al een clown moeten tekenen maar niemand wist waar het dan over ging. Ik tekende toen de clown zoals een typische clown eruit ziet. Met een lachend gezicht, hoedje en kraag.

Maar nu was het dus de bedoeling dat je ,met gebruik van bijvoorbeeld schaduwen, herhaling of kleur, het dromerige en afwezige affect opriep. Maar dan deze keer met een clown als onderwerp. Hieruit leerden we dat het onderwerp eigenlijk niet veel uitmaakt bij het oproepen van een bepaald affect.

 Om het afwezige en dromerige affect op te roepen heb ik de achtergrond ook zwart gekleurd en de ogen van de clown dicht gelaten. Het absurde en de herhaling wordt dan voorgesteld door de clown achter hem. Je aandacht wordt dan vooral getrokken naar de feller gekleurde neus. De houding van de clown is ook eenvoudig.

Ik heb wel even moeten nadenken over hoe ik deze inhoud zou verwerken in een les. Ik denk dat ik de leerlingen eerst zou aanleren hoe je, met bijvoorbeeld schaduw, een bepaalde sfeer kan creëren. Daarna zou ik ze elk een onderwerp laten trekken uit een pot met opdrachten. Daar zou dan bijvoorbeeld: 'clown, feestje, verdrietig' opstaan en dan zou de leerling de lesinhoud moeten toepassen om het gewenste affect te verkrijgen.



Bron:
Peter Lanssens. De geheimzinnige speler. Opgeroepen op oktober 25, 2012, van http://www.davidsfondsdenderleeuw.be/2009-2010/Magritte_de_geheimzinnige_speler.jpg.
(Mijn excuses dat de foto's van de clowns niet zo duidelijk zijn.)

woensdag 3 oktober 2012

Les 2

Het beeldmodel

1. Afbeelding: Reclame chiquita


Onderwerp: banaan, zetel van een vliegtuig, eerste klasse en champagne

Affect: grappig en chique 

Product:
Materiaal: miniatuurinterieur, fototoestel 

Techniek: foto, affiche 

Beeldaspecten: lichtinval via raam, wit en lichte kleuren, compositie banaan

Context: Het is een affiche die dient als reclame voor de chiquita bananen. Op de affiche staat er 'a chiquita banana always travels first class'. Hiermee willen ze ons wijzen op de goede kwaliteit van hun bananen.

Conclusie: Door de lichtinval door het raam en de compositie van de banaan lijkt het alsof de banaan naar buiten kijkt en aan het genieten is van de zon of het uitzicht. De witte kleur en het champagneglas associeer ik met luxe. Het grappige effect wordt gecreëerd doordat de mensen denken dat er een reuzenbanaan in het vliegtuig zit.


Bronvermelding: Chiquita. Geraadpleegd op 3 oktober 2012 op http://tomenthomas.nl/wp-content/uploads/2008/11/chiquita-reclame-2001-4.gif.


2. Plastisch beeld: tekening

Onderwerp: man, vaas, tafel, grote pot, mand

Affect: vervreemding

Product:
Materiaal: potlood en papier

Techniek: schetsen

Beeldaspecten: grijs-wit, lichtinval en schaduw, vreemd compositie

Context: Tijdens de instapcursus kregen we de opdracht om een schilderij over te tekenen in het MSK (museum voor schone kunsten).

Conclusie: De compositie zorgt voor een soort van vervreemding. Het is een eenvoudige tekening. Het spelen met de schaduw is heel belangrijk want zo komt de persoon nog meer in het middelpunt.

Bronvermelding: tekening van mezelf, schilderij van Jean Brusselmans



3. Beeld: The aeromodeller

Onderwerp: zeppelin

Affect: vrijheid, gestructureerd

Product:
Materiaal: samengeplate repen polyesterfilm, gevlochten palembang rotan, mahoniehout en vier motoren  

Techniek: mixed media

Beeldaspecten: doorzichtig

Context: Panamarenko is de artiestennaam van Henri Van Herwegen. Zijn bedoeling was om in het 'bakje' (gondel) onder de ballon, te wonen. Hij is wat geobsedeerd door vliegen.

Conclusie: Door de doorzichtigheid van de ballon krijg je direct het gevoel dat de zeppelin zo kan gaan vliegen en vliegen wordt meestal geassocieerd met vrijheid.

Bronvermelding:

Kunstenaar: Panamarenko
Jaar: 1969-1971
Afmetingen: 2700 x Ø 600; 200 x 600 x 300 cm

Hans Theys. Aeromodeller. Geraadpleegd op 3 oktober 2012 op http://www.smak.be/collectie_kunstenaar.php?kunstwerk_id=534&l=p&kunstenaar_id=3.



4. Schilderij: Het meisje met de parel
File:Girl with a Pearl Earring.jpg

Onderwerp: meisje met doeken op haar hoofd, oorbel, parel

Affect: eenzaam, verdrietig, ingetogen, verlangend en verrast

Product:
Materiaal: olieverf op doek

Techniek: redelijk grof geschilderd maar met oog voor details

Beeldaspecten: lichtinval van links, 'vochtige' lippen, beige, blauw, bruin, zwart (warme kleuren), textuur van de doeken

Context: De modellen van Vermeer waren meestal anoniem en zo is het ook bij dit model. Men vermoed dat het misschien om zijn dochter gaat. In de schilderijen van Vermeer is er meestal lichtinval vanuit een raam aan de linkerkant maar hier is het raam niet zichtbaar. Er bestaat ook een film over dit schilderij.

Conclusie: De zwarte achtergrond geeft het schilderij een ingetogen en eenzaam gevoel. Door de speling van het licht valt de parel heel erg op en zijn haar lippen ook heel sensueel. Door het licht verkrijgt ze ook die mysterieuze blik in haar ogen.Dankzij het contrast tussen licht en donker zijn de plooien in de stof en de textuur van de stof ook heel duidelijk.

Bronvermelding: 

Locatie: Den Haag Mauritshuis
Kunstenaar: Johannes Vermeer
Jaar: 1665-1667
Type: Olieverf op doek
Afmetingen: 44,5 × 39 cm
Girl with the pearl earring. Opgeroepen op 3 oktober 2012 op http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Girl_with_a_Pearl_Earring.jpg.


5. Schilderij: De dood van Marat

File:Jacques-Louis David - De moord op Marat - MSK Brussel 25-02-2011 13-11-35.jpg
Onderwerp: De dode Jean-Paul Marat in bad, mes, brief

Affect: vredig maar toch wat dreigend

Product:
Materiaal: Olieverf op doek

Techniek: realistisch geschilderd

Beeldaspecten: lichtinval, warme kleuren, textuur van het hout

Context: Jean-Paul Marat leed aan een jeukziekte die hij kon verlichten door veel te baden en daarom werkte hij wel eens in bad. De schilder was een goede vriend van het slachtoffer. Marat werd vermoord door een vrouw, Marie-Anne Charlotte Corday.

Conclusie: De lichtinval en Marat zijn gezichtsuitdrukking geven een vredig effect. Mocht het mes en het bloed niet aanwezig zijn zou je haast denken dat hij slaapt. Ook de warme kleuren helpen mee aan de vredige indruk. Enkel het mes en het bloed wekken het dreigende op.

Bronvermelding:


Museum: Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Kunstenaar: Jacques-Louis David
Jaar: 1793
Type: Olieverf op doek
Stijl: neoclassicisme
Afmetingen: 162 × 128 cm
Paul Hermans. De dood van Marat. Geraadpleegd op 3 oktober 2012 op http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jacques-Louis_David_-_De_moord_op_Marat_-_MSK_Brussel_25-02-2011_13-11-35.jpg.