Praktijkseminarie
Tijdens de praktijkseminarie hebben we al eens kunnen proeven van het lesgeven. Per duo hadden we een lesfiche voorbereid. We moesten enkel het lesbegin en het lesmidden naar voor brengen. Achteraf werden we beoordeeld op drie verschillende aspecten. Namelijk vakinhoud, pedagogisch en organisatie en structuur. Met vakinhoud word de inhoud van de les bedoelt. Welke opdracht je aan de leerlingen geeft en of deze goed in elkaar zit. Het pedagogische aspect is hoe je voor de klas staat. Daarmee bedoelen ze vooral of je goed met de leerlingen omgaat en of je luid en duidelijk genoeg praat e.d. Wat de organisatie en structuur betreft is het belangrijk dat alles logisch op elkaar volgt en dat je alles goed voorbereid hebt.
Ik heb bijgeleerd dat je bij het bedenken van je opdracht ervoor moet zorgen dat de linken tussen de verschillende componenten van het beeldmodel duidelijk zijn. Want als die linken goed zitten dan is de opdracht veel aantrekkelijker voor de leerlingen. Je moet je altijd afvragen 'waarom' want de leerlingen willen weten waarom ze bepaalde zaken moeten doen. Ik heb ook bijgeleerd dat de kunstbeschouwing die je gebruikt bij het OLG van een geijkte kunstenaar moet zijn want anders is het beeldbeschouwing. Je neemt best maar 1 afbeelding want anders is het te verwarrend voor de leerlingen. Bij de demonstratie is het belangrijk om de leerlingen er ook bij te betrekken en zorg zeker voor een duidelijk bordplan. Als laatste zijn originaliteit en uitdaging belangrijke aspecten in een les PO
Ik vond dit heel tof om te doen. Ik heb heel wat bijgeleerd van dit seminarie en het was tof om de rest ook eens aan het werk te zien. Daar kan je ook veel van opsteken. Ik vind het goed dat er zoveel oefenmomenten zijn want al doende leert men.